Privacy Statement


PERSONAL DATA PROTECTION NOTICE

Tenaga Nusantara Sdn Bhd operates the Kluang Mall (“Kluang Mall”) is committed to the protection of your personal data. The Personal Data Protection Act, 2010 ("Act") regulates the processing of personal data in commercial transactions and the Act requires Tenaga Nusantara Sdn Bhd to inform and explain to you how Kluang Mall collects and process personal data provided by you to Kluang Mall and/or the website operated by Kluang Mall at http://www.kluangmall.com ("Website"). The terms "personal data", "processing" "commercial transactions" and "relevant person" used in this Personal Data Protection Notice ("Notice") shall have the meaning prescribed in the Act. For the purposes of this Notice the expression "we" or "us" shall refer to Tenaga Nusantara Sdn Bhd, whilst, the expression "you" or "your" shall refer and include the customer, potential customer, vendor, supplier, tenant, potential tenant or service provider and/or relevant person seeking or requesting the products and/or services from Kluang Mall.

TYPES OF PERSONAL DATA AND SOURCES OF PERSONAL DATA

The personal data provided by you and/or obtained independently by us from other lawful sources (if any such as from public depositories, credit reporting agencies, public domain, your employer, former employer and other authorized third parties) in our forms, agreements, Website, and/or other similar documents or usage of closed-circuit television ("CCTV") systems in Kluang Mall may include information concerning name, identity card number, passport number, address, phone numbers (such as handphone, house and office), gender, occupation, designation, email address, name of school, vehicle registration number, model of vehicle, type of vehicle, information in audio and/or video format (including voice, video recording, CCTV, security recording and images (including photographs) (collectively "Personal Data").

Your visit to the Website may be recorded for statistical analysis purposes on the number of visitors to the Website and general usage patterns. Some of this information will be gathered through the use of "cookies". A cookie is a small file which asks permission to be placed on your computer's hard disk. Once you agree, the file is added and the cookie helps analyse web traffic or lets you know when you visit a particular site. We only use this information for statistical analysis purposes and then the data is removed from the system. A cookie in no way gives us access to your computer or any information about you, other than the data you choose to share with us. You can choose to accept or decline cookies. Most web browsers automatically accept cookies, but you can usually modify your browser setting to decline cookies if you prefer. This may prevent you from taking full advantage of the Website.


PURPOSES OF COLLECTING PERSONAL DATA

We will process Personal Data in connection with any commercial transactions for any of the following purposes:

 


You hereby confirm that the Personal Data given by you or obtained from you is sufficient, accurate, complete and not misleading and that such Personal Data is necessary for us to provide our products and/or services to you. If you choose not to provide such Personal Data or if such Personal Data is insufficient, inaccurate, incomplete and/or misleading, Kluang Mall may not be able to provide you with the products and/or services you require or the required level of service.

DISCLOSURE OF PERSONAL DATA (WITHIN AND/OR OUTSIDE MALAYSIA)


RIGHT TO ACCESS AND/OR CORRECT PERSONAL DATA

You have the right to:

If you would like to request for access to or correction of your Personal Data or limit the processing of your Personal Data, make any inquiries or complaints, you may contact:

Corporate Communications Manager

Tenaga Nusantara Sdn Bhd
Tel: 607-7761240
Fax: 607-7761202
Email: ccm@kluangmall.com

You are to put your request in writing for security reasons and verification purposes. In accordance with the Act, Kluang Mall will charge prescribed processing fee for all Personal Data access request made by you as follows:

    1 Data access request for your Personal Data with a copy RM 10
    2 Data access request for your Personal Data without a copy RM 2
    3 Data access request for your sensitive personal data with a copy RM 30
    4 Data access request for your sensitive personal data without a copy RM 5

In the event we refuse to adhere to your request for access and/or correction to your Personal Data we will inform you of our reason for the refusal.

CONSENT FROM RELEVANT PERSON

In the event you provide Personal Data of any relevant person (such as emergency contact person, parents if the customer is a minor, court appointed guardian, authorised representatives, contractors, lawyers, financiers), then this Notice shall apply to the relevant person.

You warrant to Kluang Mall that you have the authority or have been authorized by the relevant person, to the provision of Personal Data of the relevant person to Kluang Mall for the purposes and disclosure as stated in this Notice and you undertake to extend a copy of this Notice to the relevant person. The provision of this Notice shall be deemed as notice given to and consent obtained from the relevant person.

CHANGES TO PERSONAL DATA

We will ensure your Personal Data is accurate, complete and up-to-date therefore we request that if there are changes to your Personal Data you should notify us directly at contact details set out above.

MODIFICATION OF THE NOTICE

We may review and update this Notice from time to time to reflect changes in the Act. The latest version of the Notice will be made available upon your request at the above address or available at www.kluangmall.com. By continuing receiving and obtaining products and/or services from Kluang Mall following the modifications or changes to this Notice shall signify your acceptance to such modifications or changes.

CONFLICT

In the event of any inconsistency between the English version and the Bahasa Malaysia version of this Notice, the English version shall prevail over the Bahasa Malaysia version.

---------------------------The rest of this page is intentionally left blank---------------------------

 
BAHASA MALAY VERSION

NOTIS PERLINDUNGAN DATA PERIBADI

Tenaga Nusantara Sdn Bhd adalah pengendali kepada Kluang Mall ("Kluang Mall") dan amat komited dalam melindungi data peribadi anda. Akta Perlindungan Data Peribadi, 2010 ("Akta") adalah Akta yang mengawal segala pemprosesan data peribadi di dalam transaksi komersial. Akta ini memerlukan Tenaga Nusantara Sdn Bhd memberitahu dan menjelaskan kepada anda tentang bagaimana Kluang Mall mengumpul dan memproses data peribadi yang diberikan oleh anda kepada Kluang Mall dan/atau di laman web yang dikendalikan Kluang Mall di http://www.kluangmall.com ("Laman Web").

Terma-terma yang terdapat di dalam Notis Perlindungan Data Peribadi ("Notis") ini seperti "data peribadi", "pemprosesan", "transaksi komersial", dan juga "orang yang berkaitan" membawa makna yang sama sepertimana yang dinyatakan di dalam Akta. Untuk tujuan Notis ini, ungkapan seperti "kami" adalah merujuk kepada  Tenaga Nusantara Sdn Bhd, manakala ungkapan "anda" adalah merujuk dan merangkumi pelanggan, bakal pelanggan, penjual, pembekal, penyewa, bakal penyewa atau pembekal perkhidmatan dan/atau orang yang berkaitan yang ingin mendapatkan atau meminta tentang produk-produk dan/atau perkhidmatan-perkhidmatan dari Kluang Mall.

 
JENIS-JENIS DATA PERIBADI DAN SUMBERNYA

Data peribadi yang diberikan oleh anda dan/atau yang telah kami dapatkan dengan sendirinya dari sumber-sumber yang sah (seperti depositiri awam, agensi pelapor kredit, domain awam, majikan anda, bekas majikan anda dan juga pihak ketiga yang telah diberi kuasa,) di dalam borang-borang kami, perjanjian, Laman Web, dan/atau lain-lain dokumen yang sehubungan dengannya atau penggunaan sistem litar kamera tertutup ("CCTV") yang terdapat di dalam Kluang Mall yang boleh merangkumi maklumat mengenai nama anda, nombor kad pengenalan, nombor pasport, alamat rumah, nombor telefon ( seperti telefon bimbit, telefon rumah dan juga pejabat), jantina, status perkahwinan, pekerjaan, jawatan, alamat e-mel, nama sekolah, nombor pendaftaran kenderaan, model kenderaan, jenis kenderaan, maklumat dalam format audio dan/atau video (termasuk rakaman suara, video, CCTV, rakaman keselamatan dan imej-imej (termasuk gambar) (secara kolektifnya "Data Peribadi").

Lawatan anda ke Laman Web boleh direkod bagi tujuan analisis statistik jumlah pengunjung ke Laman Web dan corak penggunaan umum. Sesetengah maklumat ini akan dikumpulkan melalui penggunaan "cookies". Cookies adalah fail kecil yang meminta persetujuan anda untuk ianya ditempatkan ke dalam komputer anda. Sekiranya anda bersetuju, cookies berperanan dalam menganalisa trafik web atau memberitahu laman-laman web yang pernah anda lawati sebelum ini. Kami hanya menggunakan maklumat ini bagi tujuan menganalisis statistik dan setelah digunakan data tersebut akan dikeluarkan dari sistem. Cookies tidak sama sekali memberi kami akses kepada komputer atau apa-apa maklumat mengenai anda, melainkan data yang telah anda pilih untuk dikongsikan bersama kami. Anda berhak untuk memilih sama ada untuk menerima atau menolak cookies tersebut. Kebanyakan pelayar web, akan secara automatiknya menerima penggunaan cookies tersebut, akan tetapi anda boleh mengubahnya di tatapan pelayar untuk tidak menerima penggunaan cookies sekiranya anda memilih untuk membuat sedemikian. Pilihan ini akan mengelakkan anda daripada menggunakan sepenuhnya Laman Web.

TUJUAN PENGUMPULAN DATA PERIBADI

Kami akan memproses Data Peribadi yang berkaitan dengan transaksi komersial bagi tujuan-tujuan yang berikut:

Anda dengan ini telah mengesahkan bahawa Data Peribadi yang diberikan oleh anda atau yang diperolehi dari anda adalah mencukupi, tepat, lengkap dan tidak mengelirukan dan Data Peribadi tersebut adalah penting bagi kami dalam menyediakan produk-produk dan/atau perkhidmatan-perkhidmatan kepada anda. Sekiranya anda memilih untuk tidak memberi Data Peribadi anda atau sekiranya Data Peribadi anda tersebut adalah tidak mencukupi, tidak tepat, tidak lengkap dan/atau mengelirukan, Kluang Mall tidak akan dapat menyediakan anda dengan produk-produk dan/atau perkhidmatan-perkhidmatan yang anda perlukan ataupun pada tahap perkhidmatan yang anda perlukan.

PENDEDAHAN DATA PERIBADI (DI DALAM DAN/ATAU DI LUAR MALAYSIA)

Dalam memberikan khidmat produk-produk dan/atau perkhidmatan-perkhidmatan yang anda perlukan, anda dengan ini memberi kebenaran dan kuasa kepada kami untuk mendedahkan Data Peribadi anda kepada pihak-pihak seperti yang berikut (dalam dan/atau di luar Malaysia):

 

HAK AKSES DAN/ATAU MEMBETULKAN DATA PERIBADI

Anda berhak untuk:

Sekiranya anda ingin meminta akses atau membuat pembetulan ke atas Data Peribadi anda atau menghadkan Data Peribadi anda dari diproses, segala pertanyaan atau aduan boleh dikemukan pada:

Pengurus Komunikasi Korporat
Tenaga Nusantara Sdn Bhd
Tel:    607-776 1240
Fax:    607-7761202
E-mel: ccm@kluangmall.com

Anda dikehendaki membuat sebarang permintaan di dalam bentuk penulisan atas sebab-sebab keselamatan dan bagi tujuan pengesahan. Selaras dengan Akta, Kluang Mall akan mengenakan fi seperti yang ditetapkan di dalam Akta, terhadap sebarang permintaan mengakses Data Peribadi yang diminta oleh anda seperti yang berikut:

Butiran    Perihalan    Fi Maksimum (RM)
1    Permintaan untuk mengakses Data Peribadi anda dengan salinan                RM 10
2    Permintaan untuk mengakses Data Peribadi anda tanpa salinan                   RM 2
3    Permintaan untuk mengakses Data Peribadi Sensitif dengan salinan             RM 30
4    Permintaan untuk mengakses Data Peribadi Sensitif tanpa salinan                RM 5

Sekiranya kami menolak permohonan anda untuk mengakses dan/atau membuat pembetulan pada Data Peribadi anda, sebab-sebab penolakan permohonan akan diberitahu kepada anda.

KEBENARAN DARI ORANG YANG BERKAITAN

Sekiranya anda membekalkan Data Peribadi mana-mana orang yang berkaitan (seperti orang untuk dihubungi sewaktu kecemasan, ibu bapa kepada pelanggan yang masih lagi di bawah umur, penjaga yang dilantik oleh mahkamah, wakil-wakil yang diberi kuasa, kontraktor, peguam-peguam, ahli kewangan), maka Notis ini hendaklah terpakai ke atas orang yang berkaitan.

Anda juga memberi jaminan kepada Kluang Mall bahawa anda mempunyai kuasa atau telah diberi kuasa oleh orang yang berkaitan, dengan memberikan Data Peribadi orang yang berkaitan kepada Kluang Mall bagi tujuan-tujuan dan pendedahan seperti yang terkandung di dalam Notis ini dan anda juga bertanggungjawab untuk melanjutkan satu salinan Notis ini kepada orang yang berkaitan. Kandungan di dalam Notis ini hendaklah dianggap sebagai notis yang diberikan kepada dan dengan kebenaran yang telah diperolehi dari orang yang berkaitan.


PERUBAHAN PADA DATA PERIBADI

Kami akan memastikan agar Data Peribadi anda adalah tepat, lengkap dan merupakan maklumat yang terkini. Oleh itu, sekiranya ada sebarang perubahan pada Data Peribadi anda, anda perlu menghubungi kami secara terus melalui butiran untuk dihubungi yang telah disertakan di atas.

PENGUBAHSUAIAN PADA NOTIS

Kami akan menyemak dan mengemaskini Notis ini dari semasa ke semasa, berdasarkan perubahan yang dilakukan di dalam Akta. Versi Notis yang paling baharu akan disediakan kepada anda sekiranya anda membuat permintaan di alamat yang dinyatakan di atas atau ianya juga boleh didapati di Laman Web kami iaitu www.kluangmall.com. Dengan menerima dan memperolehi produk-produk dan/atau perkhidmatan-perkhidmatan secara beterusan dari Kluang Mall, segala pengubahsuaian atau pengubahan pada Notis ini merupakan penerimaan anda terhadap segala pengubahsuaian atau pengubahan pada Notis ini.

KONFLIK

Sekiranya ada ketidakselarasan di antara Notis versi Bahasa Inggeris dan juga Bahasa Malaysia, versi Bahasa Inggeris hendaklah diguna pakai dan didahulukan dari notis versi Bahasa Malaysia.


---------------------Lebihan halaman ini adalah sengaja dibiarkan kosong----------------